Dags att lägga tak?
Börjar taket bli slitet eller håller det inte helt tätt? Bättre att låta en takläggare laga ditt tak eller lägga nytt INNAN det är för sent. Börjar taket läcka upptäcks det sällan innan det hunnit göra stora skador på fastigheten, och tyckte du att det är dyrt att lägga tak är det ingenting mot vad en fuktsanering kostar – och då måste du byta tak ändå.
I vår gedigna lista med pålitliga och duktiga takläggare i hela Sverige kan du hitta en takläggare just där du bor, som kan hjälpa dig med takläggning, takrenovering eller takbyte innan du får problem på grund av ett dåligt tak.
Takläggning i 4 steg
Du som kund måste välja vilket tak du vill ha. Olika material har olika egenskaper, och din takläggare kan hjälpa dig i valet om det är svårt. Inte bara ska det se snyggt ut – ditt nya tak ska även hålla länge och vara prisvärt.
Här är fyra steg i en takläggning efter att du har bestämt vad ytterlagret på taket ska bestå av:
- Takstolar: För att taket ska ligga rätt och regn och snö falla av, bygger man först takstolarna som hela taket kommer att vila på.
- Takläkt och takpapp: Under takstolarna bygger man upp en luftspalt, takläkt samt isolerar. När takstolarna är på plats bygger takläggaren till läkt och lägger på takpapp som ska hålla fukt borta.
- Lägga plåttak, tegeltak eller något annat material: När läkten och takpappen är på plats lägger din takläggare på det yttre takmaterial som du önskat dig. Det kan vara plåttak, tegeltak, shingeltak eller exempelvis papptak.
- Montera hängrännor och stuprör: När yttertaket är på plats monterar takläggaren in isolering, hängrännor och stuprör. Har du skorsten bygger man isolering kring denna så att inte fukt hittar in till den och kan orsaka skador.
Som privatperson kan du ofta ansöka om ROT-avdrag för din takläggning. Många takläggare kan hjälpa dig med ansökan så att du får avdraget direkt på din faktura. Fråga din takläggare om detta.